Afrodiziakai – mitas ar realus aistros kurstytojas?

Afrodiziakai – tai maisto produktai ir kvapai, kurie didina aistrą bei seksualinį potraukį. Tačiau šia tema galima išgirsti įvairiausių nuomonių. Vieni mokslininkai tvirtina, kad afrodiziakai turi tik placebo efektą, kuris viso labo gali pakelti pasitikėjimą savimi, o kiti visais įmanomais būdais stengiasi moksliškai įrodyti afrodiziakų cheminį veiksmingumą. Tačiau įrodyti sunku jau vien dėl to, kad susiduriama su problema, kaip gi pamatuoti aistros pokytį ir kaip tą pokytį susieti su afrodiziakais?

Afrodiziakai ir jų poveikis žinomi jau nuo senų senovės. Net pats jų pavadinimas kilo iš meilės ir grožio deivės vardo „Afroditė“. Seksualumui padidinti būdavo naudojami specialūs žolelių mišiniai, maisto produktai bei gyvūnų dalys. Tiek senovės medicina, tiek ir daugumą kultūrų pripažino afrodiziakus kaip veiksmingą būdą aistrai sužadinti. Netgi Biblijoje minimas afrodiziakinių savybių turintis augalas pavadinimu „mandragora“.

Tačiau mokslininkai jau ir dabar gali iš dalies argumentuoti afrodiziakų poveikio realumą. Juk maisto produktai, priskiriami afrodiziakams, paprastai turi daug vitaminų: A ir E, kurie daro teigiamą įtaką lytinių organų veiklai, taip pat kai kurie turi vitamino B, kuris skatina testosterono gamybą ir pan.

Taigi nors vis dar yra nemažai žmonių, kurie abejoja afrodiziakų poveikiu, tačiau jie pripažįstami yra jau nuo seno, o ir mokslininkai bent iš maistinės dalies geba argumentuoti realiai įrodomomis afrodiziakų savybėmis.