Kava ir seksualinis potraukis: ar egzistuoja ryšys?

Nuo pat atsiradimo buvo pastebėtas ypatingas stimuliuojantis kavos poveikis, kuris kai kurių buvo įvertintas kaip skatinantis seksualinį potraukį. Iš istorijos net žinomi moterų nusiskundimai, kuriuose išreikštas viešas pasipiktinimas kava ir tuo, kad vyrai tampa nebevaldomi. Tiesa, vyrai gynė kavą kaip energijos, aktyvumo ir susikaupimo suteikiantį gėrimą, kuris neturi nieko bendra su erotika. Vienareikšmiškai įvardinti kavos poveikį yra sudėtinga, todėl šis klausimas išliko svarstytinas iki šių dienų.

Greičiausiai, retas kavos mėgėjas galėtų paneigti, kad kava tonizuoja, suteikia energijos ir aktyvumo, kuris, žinoma, gali pasireikšti ir santykiuose su partneriu bei suveikti kaip tam tikras afrodiziakas. Tačiau visgi specialaus poveikio lytiniam potraukiui nėra nustatyta, atvirkščiai, per didelis kofeino kiekis sutrikdo hormonų veiklą ir neigiamai veikia libido bei seksualinį aktyvumą. Taigi besaikis kavos vartojimas gali būti net ir sumažėjusio lytinio potraukio priežastis.

Tačiau kava paskatinti savo bei partnerio emocijas įmanoma, ypač pagardinus ją įvairiais prieskoniai, kurie nuo neatmenamų laikų buvo naudojami lytiniam gyvenimui gerinti. Vienas iš žinomų afrodiziakų – kakava, kuri yra organizmo stimuliatorius ir skatina laimės hormono – seratonino gamybą. Vieno medicinos žurnalo atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad moterys, kurios kasdien valgė šokoladą pasižymėjo šiek tiek didesniu lytiniu potraukiu. Kakava galima ne tik pagardinti geriamą kavą, tačiau ir sužadinti romantiškus jausmus.

Taip pat nereikėtų pamiršti ir tokių ingredientų kaip cinamonas bei medus. Minėtas prieskonis skatina gyvybingumą ir energingumą bei gali padėti susigrąžinti jėgas po sunkios darbo dienos, todėl tinka jaukiam vakarui. Medus didina ištvermę bei vyriškumo ir vaisingumo hormonus. Taigi šaukšteliu medaus ir šiek tiek cinamono pagardinta kava padės suaktyvinti lytinį potraukį ir gali padėti puikiai praleisti vakarą. Nors kava ir neskatina erotinių jausmų tiesiogiai, derinama su įvairiais priedais gali labai prisidėti sužadinti aistrą.