Seksas po nėštumo, ką reikia žinoti?

Nėštumas – ypatingas laikotarpis moters gyvenime. Na, o jam pasibaigus, tenka susidurti ir su ypač įvairias klausimais, pavyzdžiui, kada po gimdymo galima mylėtis?


Taigi, atsakant į klausimą, kuomet turėtų būti pradėti lytiniai santykiai po gimdymo, derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad specialistai rekomenduoja luktelėti bent 6 savaites. Būtent tiek laiko reikia, kad atsistatytų gimdymo metu traumuoti audiniai, susinormalizuotų hormonų koncentracija, o taip pat – sugytų ir plyšimai ar Cezario pjūvio metu padaryta žaizda. Tačiau taip pat nereikia pamiršti, kad kiekviena situacija yra individuali ir pradėjus maždaug 6 savaitėms po gimdymo, moteris turėtų apsilankyti pas ginekologą.


Tačiau ir tai – dar ne viskas. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad ankstyvas seksas po nėštumo, pavyzdžiui, praėjus 2 savaitėms po gimdymo, tikrai nėra geras sprendimas. Verta akcentuoti, kad ankstyvas seksas po nėštumo gali padidinti antrinio pogimdyvinio kraujavimo riziką. Taip pat gali padidėti ir infekcijų rizika. Taip pat svarbu akcentuoti, kad pernelyg ankstyvi lytiniai santykiai po gimdymo, gali kelti diskomfortą bei nesutarimus poroje.


Na, o pabaigai belieka tik pridurti, kad ypač dažnai pasitaiko atvejų, kuomet po gimdymo, 3 – 4 mėnesius ar dar ilgiau, moteris nejaučia potraukio seksui ir tai yra visiškai normalu, kadangi kūdikio gimimas – ypač emocingas ir ryškus įvykis. Po šio įvykio, gyvenimas pasikeičia iš esmės ir iki tol buvusi kasdienybė nebėra tokia, kokia buvo. Kūdikis reikalauja dėmesio bei priežiūros ištisą parą, atėjus nakčiai, nėra galimybės kokybiškai išsimiegoti, tad natūralu, kad visa tai gali turėti įtakos moters emocinei būsenai. Tad pogimdyviniu laikotarpiu, labai svarbu, kad moteris jaustų artimųjų rūpestį bei šilumą ir, kad būtų skiriamas didelis dėmesys jos sveikatingumui.