Lytiniai santykiai po gimdymo

Lytiniai santykiai po gimdymo

Lytiniai santykiai yra kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis, be kurio neįsivaizduojame savo gyvenimo, tai vienas iš didžiausių malonumų ir artumo jausmas. Medicinos ekspertai atkreipia dėmesį, kad poros dažniausiai skundžiasi skausmu lytinių santykių metu. Neišsprendus šios problemos, gali sumažėti lytinis potraukis ir atsirasti psichologinių problemų.

Kada rekomenduojama pradėti mylėtis po gimdymo?

Žinoma, po vaiko gimimo, norisi, kad viskas grįžtų į savas vietas, tačiau kada galima grįžti į lytinį gyvenimą? Ginekologai rekomenduoja vengti lytinių santykių 4–6 savaites po gimdymo. Tai pogimdyminis laikotarpis, kurio metu baigiasi kraujavimas ir sugyja plyšimai bei siūlės. Pasirodo, net 80% moterų lieja ašaras gimdydamos. Todėl makštis jau kurį laiką buvo labai jautri. Taip pat svarbu žinoti, kad lytiniai santykiai yra nesaugūs, nes padidina riziką užsikrėsti infekcinėmis ligomis. Kol gimdos kaklelis nėra visiškai susitraukęs, mikroorganizmai gali lengvai patekti į jį, todėl šiuo laikotarpiu ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas privatumo higienai. Ginekologai rekomenduoja rinktis prausiklį, kuriame yra chlorheksidino. Ši medžiaga veikia kaip antiseptikas ir veiksmingai kovoja su bakterinėmis infekcijomis, kurias sukelia mikroorganizmai. Kiekvienos moters organizmas yra individualus, tačiau, praėjus šešioms savaitėms po gimdymo, rekomenduojama apsilankyti pas ginekologą, kuris ir įvertins, ar moteris pasiruošusi atnaujinti lytinį gyvenimą.

Diskomfortas ir lytiniai santykiai po gimdymo

Ginekologai teigia, kad kai kurioms moterims lytiniai santykiai po gimdymo yra skausmingi ir nemalonūs, primenantys „pirmą kartą“. Skausmingi lytiniai santykiai dažniausiai atsiranda dėl nepakankamo makšties hidratacijos. Taip yra dėl hormonų pokyčių, turinčių įtakos gleivių išsiskyrimui makštyje. Makšties sausumą ginekologai įvardija kaip vieną dažniausių moterų minimų pogimdyvinių nemalonumų, pasireiškiančių ne tik skausmu lytinių santykių metu, bet ir makšties įtrūkimais, žaizdomis ar kraujingomis išskyromis po lytinių santykių. Šie simptomai iš pradžių gali sukelti fizinį nepasitenkinimą, tačiau nepašalinti gali turėti įtakos ir psichologinei poros atmosferai. Psichologai perspėja, kad nesant intymumo gali atšalti vyro ir žmonos santykiai, išnykti seksualinis potraukis.

Pirmosios pagalbos priemonės varginančiam makšties išsausėjimui gydyti

Norint atkurti sėkmingus seksualinius santykius, pirmiausia svarbu suprasti, kad reikia laiko, kol moters kūnas sustiprėtų.Tačiau ginekologė perspėja, kad pirmųjų makšties sausumo simptomų atidėlioti nereikėtų. Kai lytinis aktas įvyksta dėl makšties sausumo, specialistai pirmiausiai atkreipia dėmesį į pasirinktas priemones. Svarbu, kad jie būtų be hormonų, ilgai išsilaikytų ir juose būtų natūralių veikliųjų medžiagų. Makšties kiaušialąstės, skirtos veiksmingai pašalinti makšties sausumą ir moters komfortą. Makšties kiaušialąstės tinka naudoti pirmąsias 6 savaites po gimdymo ir žindymo. Jos skatina pieno rūgšties bakterijų augimą, suteikia ilgalaikį makšties drėgnumą, atstato fiziologinį makšties pH. Makšties ovulių veikliosios medžiagos – glikogenas, hialurono rūgštis (net 10 mg), pieno rūgštis – natūraliai esančios organizme. Hialurono rūgštis veikia kaip kempinė, kuri, sulaikydama didelį vandens kiekį, apsaugo ir drėkina makšties gleivinę. Ant makšties sienelės suformuota plėvelė šalina makšties sausumo sukeltą diskomfortą ir užtikrina audinių vientisumą. Esantis glikogenas, išgautas iš augalų, yra maistinių medžiagų pieno rūgšties (dar kitaip vadinamos gerosiomis bakterijomis) šaltinis. Tokiu būdu „gerosios“ bakterijos pradeda vyrauti, atsiranda makšties mikrofloros pusiausvyra, neleidžiama augti patogeninėms bakterijoms.Pieno rūgštis padeda išlaikyti natūralų pH lygį makštyje (pH ≤ 4,5), sumažinti infekcijų riziką, taip pat išsiskiria raminamuoju ir drėkinamuoju poveikiu, slopina patogenų augimą. Lytiniai santykiai yra neatsiejama tvirtų santykių sudedamoji dalis, tad nedelskite – spręskite iškilusias intymumo bėdas, pasirinkdami patikimas priemones bei pasitardami su specialistais. Straipsnyje pateikta informacija yra rekomendacinio pobūdžio (parengta tinklaraštininkų), kiekvienu individualiu atveju būtina kreiptis į specialistus.