Ar verta naudoti lubrikantą?

Lubrikantas – tai saugi priemonė, naudojama seksualinių santykių metu, kuri mažina trintį. Ji sustiprina malonius pojūčius ir panaikina dėl trinties atsirandantį skausmą, kurį sukelia nepakankamas natūralus lytinių organų drėgmės lygis.

Lubrikantų naudą pabrėžia ir gydytojai. Pasak jų, intymių santykių metu makštis dažnai dėl tam tikrų priežasčių būna itin sausa, todėl lubrikantai šioje situacijoje tampa nepakeičiamu padėties gelbėtoju. Jo negalima pakeisti nei vazelinu, nei šiam reikalui nepritaikytu kremu ar aliejuku, kadangi jie gali sukelti lytinių organų infekcijas, be to – patekę ant prezervatyvo – ardo latekso sluoksnį.

Taip pat lubrikantas yra labai naudingas tuomet, kai vyras turi namažą lytinį organą arba naudojantis sekso žaisliukais. Šis stebuklingas tepalas sumažina prezervatyvo plyšimo tikimybę, apsaugo nuo infekcijų.

Labai svarbu lubrikantu, taip pat kaip ir prezervatyvu ar kontraceptikais, pasirūpinti iš anksto, kad atėjus metui vietoj jo netektų ieškoti nesaugių ir mažiau veiksmingų pakaitalų. Beje, šios preimonės, apart klasikinės rūšies, turi ir keletą atmainų:

  • Aromatizuoti lubrikantai. Jie būna įvairiausių skonių, rūšių ir konsistencijų. Kvapai sukuria romantišką atmosferą, o skoniai pasitarnauja molonesniam oraliniam partnerio tenkinimui.
  • Analiniai lubrikantai. Jie skirti intymiems santykiams analiniu būdu. Šie lubrikantai tirštesni ir ne tik mažina trintį, bet ir pasižymi atpalaiduojančiu išangės raumenų poveikiu.
  • Prolongatoriai. Tai priemonė, skirta sėklos išsiveržimo uždelsimui. Būna įvairių konsistencijų. Liaudyje dar vadinami „uždelsėjais“.
  • Antiseptiniai lubrikantai. Jie papildomai saugo nuo venerinių ligų, tačiau neatstoja prezervatyvo.
  • Lubrikantai su vitaminais bei žolelių ekstraktais. Jie skirti jautrios odos savininkams, mažina alergiją, ramina bei gydo odoje atsiradusius mikropažeidimus.