Ar galimi lytiniai santykiai nėštumo metu

Ar galimi lytiniai santykiai nėštumo metu?

Nėščios moterys ir jų partneriai dažnai jų klausia, ar jos gali turėti lytinių santykių nėštumo metu ir kokios yra aktyvaus sekso pasekmės šiuo konkrečiu jų gyvenimo etapu.

Sekso nauda nėštumo metu – daugiau linksmybių

Padidėjęs kraujo pritekėjimas į dubens sritį sukelia lytinių organų paburkimą, dėl kurio moterų jutimo organai stiprėja. Padidėjęs hormonų kiekis taip pat padidina makšties drėgmę. Nėštumas kai kurioms moterims suteikia ypatingo sekso, moteriškumo ir laisvės. Nėra pastojimo baimės. Nėštumo metu nebelieka vienos didžiausių seksą varžančių baimių – baimės pastoti, o tai paprastai veikia teigiamai ir leidžia labiau atsipalaiduoti. Teigiamas orgazmo poveikis. Nėštumo metu patiriamas orgazmas padeda sumažinti įtampą kryžkaulio ir mažojo dubens srityse. Orgazmo metu taip pat išsiskiria oksitocinas, galintis nulemti sėkmingesnį gimdymą. Šis hormonas taip pat išskiriamas gimdymo metu, pagimdžius, žindant kūdikį.

Dažni nesusipratimai, susiję su seksu nėštumo metu:

  • Meilė kenkia vaisiui. Sumušimai ir orgazmas nekelia jokio pavojaus kūdikiui. Vanduo aplink vaiką gali jį apsaugoti, todėl jokia seksualinė veikla jam nepakenks.
  • Baimė užsikrėsti. Daugelis porų nėštumo metu vengia sekso bijodamos užsikrėsti, tačiau jei jūsų partneris neserga jokiomis lytiškai plintančiomis ligomis, seksas yra saugus: gimdos kaklelį visiškai apsaugo gleivių kamštis, kuris pašalinamas prieš gimdymą.
  • Tikėkite, kad seksas gali nuliūdinti kūdikius. Vaisius jau priprato prie judančio mamos kūno ir įvairių garsų. Orgazmo metu gimdos raumenys pradeda trauktis, tačiau vaisiui tai nesvetima: taip gali nutikti ir dėl kitų priežasčių. Normalu, kad vaikai lytinių santykių metu yra aktyvesni. Ekspertai mano, kad taip yra dėl padažnėjusio širdies susitraukimų dažnio (o ne dėl paties sekso) ir yra visiškai nekenksminga.

Ar seksas veda į gimdymą?

Seksas yra malonumas, kuris palengvina sunkumus ir gimdyti besiruošiančiai mamytei. Tyrimai parodė, kad seksualinis aktyvumas paskutinę nėštumo savaitę gali būti susijęs su greitesniu gimdymu. Todėl, jei nėštumas nesudėtingas, seksas gali būti vienas geriausių natūralių būdų paskatinti gimdymą ir išvengti užsitęsusio nėštumo (vaisiaus perdavimo). Pasiekę orgazmą, gimdos raumenys pradeda ruoštis artėjančiam gimdymui: orgazmas sukelia nedidelį gimdos susitraukimą. Manoma, kad prostaglandinas šiek tiek suminkština gimdos kaklelį, jo yra spermoje, taip pat gali padėti paskatinti gimdymą, nors šis teiginys moksliškai neįrodytas. Kai kurių porų seksualinis gyvenimas nėštumo metu nepasikeičia, tačiau tyrimai rodo, kad daugelis mylisi rečiau – dauguma porų mylisi 1–3 kartus per mėnesį (palyginimui, prieš pastojant lytinių santykių dažnis buvo 1–2 kartai per savaitę). Tai gali būti susiję su daugeliu priežasčių, pavyzdžiui, su kūno pokyčiais ir diskomfortu nėštumo metu ar pakitusia partnerių emocine būsena, dėmesio sutelkimu į nėštumą, gimsiantį kūdikį, o ne į tarpusavio santykius. Neretai sekso atsisakoma ir dėl aukščiau išvardintų mitų, nepagrįstų baimių. Nenoras mylėtis nėštumo metu yra normalus ir neturėtų kelti nerimo tol, kol tai nepablogina poros santykių. Porai svarbu visuomet, ne tik nėštumo metu kalbėtis apie intymų gyvenimą, išsakyti savo norus ir poreikius, o jeigu jie nesutampa, ieškoti abi puses tenkinančių sprendimų. Intymumo poreikį patenkinti galima ne vien tik vaginaliniu seksu, bet ir oraliniu, masturbacija, glamonėmis, masažu ir kt.

Seksualinis gyvenimas antrajame trimestre. Antrasis trimestras yra geriausias laikas žaisti daugiau meilės žaidimų

Daugeliui nėščiųjų dingo pykinimas ir nuovargis, kūnas ima apvalėti, krūtys tapo seksualesnės. Tačiau, kai pilvas pradeda augti ir pamažu pradeda jausti vaisiaus judėjimą, turėtumėte ieškoti tinkamesnės laikysenos. Tinkamiausia meilės padėtis – kai abi pusės guli ant šono arba kai partneris guli ant nugaros, kojas ant pečių (partneris guli ne ant pilvo). Paprastai tariant, tinkamos visos pozos, kurios nesukelia partneriui diskomforto.