Sex

Kokias nekenksmingas apsaugas gali pasirinkti moteris norint apsisaugoti nuo lytiškai plintančių ligų?

Seksas bei lytiniai santykiai yra dažna kiekvieno suaugusio gyvenimo dalis, teikianti tiek fizinį, tiek emocinį pasitenkinimą. Per daugelį metų atlikti įvairūs moksliniai ir socialiai tyrimai įrodė, kad seksas turi daugybę naudų moters organizmui bei psichologijai. Tačiau, kad ir kaip lytiniai santykiai yra naudingi mūsų organizmams, su jais pasireiškia ir tam tikros rizikos, kurių kiekvienas mūsų turime vengti.

Užsiimdami nesaugiais lytiniais santykiais rizikuojame užskirėsti lytiškai plintačiomis ligomis, dėl to svarbu žinoti kaip galima apsisaugoti nuo šių nemalonumų ir mėgautis seksu be jokios rizikos. Ne paslaptis, kad didžiulė dalis jaunesnių žmonių dar neturi pastovios antrosios pusės, dėl to pakankamai dažnai keičia sekso partnerius, tačiau jų pilnai nepažįsta, bei nežino ar jie nešioja tam tikras lytiškai plintančias ligas ar ne. Dažnais atvejais ligos nešiotojas pats gali net neįtarti, kad yra užsikrėtęs lytinių santykių metu plintančiomis ligomis, dėl to svarbu kiekvienai merginai pasirinkti apsaugą sekso metu. Kokius nekenksmingus apsaugos būdus galima pasirinkti moterims, norint išvengti nemalonumus sukelenčių lytiškai plintančių ligų?

Prezervatyvai- geriausiais draugas ligų prevencijai

Ko gero pats dažniausias ir paprasčiausias apsaugos būdas yra prezervatyvai. Dažnai mąstome, kad kadangi prezervatyvus dėvi vyrai, tai jie ir turėtų jais apsirūpinti. Tačiau, tai yra netiesa. Juk seksu užsiima tiek moterys, tiek vyrai, taigi turėtų būti savaime aišku, kad apsauga derėtų rūpintis tolygiai. Taipogi, rizikuojate užsikrėsti ir jūs, taigi negalima laikytis tam tikrų principų ar nusistovėjusių standartų, nes galiausiai nukentėsite jūs patys.

Prezervatyvų nauda nėra vien tik apsauga nuo infekcinių ligų. Užsiimant seksu, ypač su vienos nakties nuotykiais, naujomis pažintimis baruose, klubuose ar iš ero pažintys portalų, daugiau atsakomybės ir rizikos tenka moterims, kadangi visada yra neplanuoto nėštumo tikimybė. Tačiau nėra jokios garantijos, kad vyriškis, su kuriuo įvyko “netyčiukas” taip tariant nepabėgs po nepasisekusio nuotykio.

ŽPV vakcina bei reguliarus testavimas

ŽPV (žmogaus papilomos virusas) yra infekcinė, lėtinė liga, kuri dažniausiai plinta lytinių santykių metu. Ši infekcinė liga yra pagrindinė gimdos kaklelio vėžio sukėlėja, dėl to prevencinė vakcina nuo šios infekcijos yra svarbi kiekvienai moteriai, ypač jeigu propaguojate aktyvesni seksualinį gyvenimą. Tačiau reikia atsiminti, kad jeigu esate pasiskiepiję nuo ŽPV, tai jūsų neapsaugos nuo kitų lytiniu būdu plintančių ligų. 

Taipogi, dar vienas prevencinis būdas lytiškai plintančių ligų padarinių užkirtimui yra reguliarus testavimas. Yra daugybė ligų, kurios plinta lytinių aktų metu ir neturi jokių pastebimų simptomų, bet gali turėti neigiamą poveikį jūsų sveikatai. Dėl to rekomenduojama retkarčiais atlikti profilaktinį testavimasį, norint užkirsti kelią žalai bei tolimesniam ligos plitimui. 

Sumažinkite partnerių skaičių iki minimumo

Būdas, kuris tinka ne kiekvienam, tačiau garantuoja minimalų ligų plitimą. Jeigu lytine veikla užsiimate tik su vienu asmeniu, kurį žinote ir juo pasitikite, tuomet rizika užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis beveik išnyksta. Suprantama, kad šis būdas dažnai gali būti sunkiai pasiekiamas ir ne visiems patrauklus, bet jeigu jūsų pagrindinis siekis yra užtikrinti ligų prevencija, tuomet šis būdas gali būti kaip tik jums.