Prostatos vėžys

Kodėl vyrai suserga prostatos vėžiu?

Prostatos vėžys – tai problema, kuri kamuoja vis daugiau pasaulio vyrų. Jie šia liga suserga žymiai dažniau, nei sirgo prieš kelis dešimtmečius, o tai lemia iš ties nemažai priežasčių. Prostatos vėžys trukdo intymiam gyvenimui, neleidžia mėgautis gyvenimo teikiamais malonumais ir užsiimti mėgstama veikla.

Kas yra prostatos vėžys?

Prostatos vėžys – tai piktybinė prostatos liga, kuri vyrams yra diagnozuojama vėžio forma. Lietuvoje šia liga susergama labai dažnai, o sergamumas nuolat didėja. Nustatyta, kad prostatos vėžiu suserga vyresnio amžiaus vyrai, maždaug virš 50 metų, tačiau tai nereiškia, kad liga negali paliesti ir jaunesnių.

Norintiems daugiau sužinoti apie šią ligą, siūlome apsilankyti Homo Sanus internetiniame puslapyje ir pasikonsultuoti su specialistais.

Prostatos vėžio priežastys

1. Pirma ir tikriausiai pagrindinė priežastis, kodėl vyrai suserga prostatos vėžiu – genetika. Mokslininkai nustatė, kad dažniau prostatos vėžiu suserga tie vyrai, kurių šeimoje taip pat buvo vyrų, sirgusių šia liga. Reikėtų pridurti, kad genetika gali persiduoti ir iš moters pusės. Tai reiškia, kad jeigu giminėje buvo moterų, kurios sirgo krūties vėžiu, tos pačios giminės vyrai turi padidėjusią riziką susirgti prostatos vėžiu.

2. Antra priežastis – netinkama mityba. Vyrai, kurie nesportuoja, netinkamai maitinasi, valgo daug gyvulinės kilmės maisto, riebalų, vengia daržovių ar vaisių, taip pat rizikuoja susirgti prostatos vėžiu.

3. Trečia priežastis – žalingi įpročiai. Rūkymas, narkotikai, dažnas alkoholio vartojimas sukelia riziką susirgti ne tik prostatos, bet ir kitomis vėžio formomis: plaučių, kepenų ar inkstų.

Iš esmės, mokslininkai dar tiksliai neištyrė, kodėl vyrai suserga prostatos vėžiu, o prieš tai nurodytos priežastys yra tik galimos, bet ne šimtaprocentinės.

Prostatos vėžio simptomai:

  • Kraujas šlapime. Kraujas šlapime tiek vyrams, tiek ir moterims parodo neigiamus organizmo pakitimus. Kraujas ne ten, kur jis turėtų būti, yra pagrindinis simptomas, skubinantis žmogų kreiptis pagalbos į medikus.

  • Skausmas tarpvietėje. Šis skausmas gali būti silpnas ir stiprus, bet vos jį pajutus, vertėtų sunerimti.

  • Šlapinimasis naktį. Tai svarbus simptomas, į kurį nereaguoti negalima. Jeigu vyras visą gyvenimą galėdavo išmiegoti naktį nei karto nenuėjęs į tualetą, o tai pasikeitė – būtina stebėti savo būseną ir sekti kaip dažnai užeina noras nusišlapinti.

  • Susilpnėjusi šlapimo srovė. Net ir šlapimo tekėjimo greitis gali parodyti, kad kažkas su organizmu yra ne taip.

  • Sunkus ir dažnas šlapinimasis. Jeigu šlapinamasi dažniau, o tai padaryti yra sunku, tai gali reikšti, kad vyrui yra prostatos vėžys.

Pajutus bet kokį iš prieš tai nurodytų simptomų, vertėtų sunerimti ir kreiptis pagalbos į medikus. Gydytojai ištyrę ir nustatę ligą, paskirią gydymą. Nereikia bijoti, svarbu pagalbos kreiptis laiku, nes tai išgydoma liga.