Viskas apie prezervatyvus

Prezervatyvai – tai viena efektyviausių priemonių saugiam seksui užtikrinti. Tai vienintelė priemonė, apsauganti ne tik nuo neplanuoto nėštumo, bet ir nuo lytiniu keliu plintančių ligų.

Dauguma prezervatyvų šiais laikais gaminami iš latekso, jų būna įvairiausių rūšių, dydžių ir kvapų. Tačiau prieš kelis šimtus metų jie atrodė visiškai kitaip nei dabar. XVI a staiga pradėjus plisti sifiliui, žmonės kaip apsisaugojimo nuo sifilio priemonę naudoti pradėjo specialiu tirpalu sudrėkintą drobę arba lininį maišelį. Po amžiaus prancūzai sugalvojo prezervatyvus gaminti iš gyvulių žarnų. Ir tik XIX a šią priemonę imta gaminti iš plonytės gumos, o naudojami jie būdavo ne vieną kartą. Ir galiausiai prieita prie minties prezervatyvų gamybai naudoti lateksą. Sulig latekso įvedimu į šios apsisaugojimo priemonės gamybą prezervatyvai tapo vienkartinio naudojimo.

Norint, kad prezervatyvas tinkamai atliktų apsaugojimo nuo nėštumo bei lytiniu keliu plintančių ligų funkciją – reikia pasirūpinti, kad jo galiojimo laikas nebūtų pasibaigęs. Taip pat labai svarbu įsidėmėti, kad sąveikaudamas su riebalais latekse gali atsirasti įtrūkimų, dėl to lubrikantus reikia rinktis atsakingai, jie turi būti vandens pagrindu. Naudojant prezervatyvą vietoj lubrikanto taip pat griežtai rekomenduojama nenaudoti vazelino, kremo ar aliejaus. Turbūs savaime suprantama ir tai, kad prezervatyvus reikia saugoti nuo aštrių daiktų, tokių kaip ilgi, aštrūs nagai, smailūs papuošalai ir pan.