Erotiniai skaitiniai: kuriai lyčiai tai skirta?

Nors lietuvių literatūroje nėra daug erotinės tematikos kūrinių, negalima pasakyti, kad šia sritimi nėra domimasi. Vis didėjanti verstų užsienio autorių knygų įvairovė verčia galvoti, kad paklausa yra jau nekalbant apie erotinio tipo žurnalus pagal tradiciniu požiūriu labiau tinkantiems vyrams. Tačiau, ar tendencijos visuomenėje keičiasi, ar visgi lyčių skirtumai ir pomėgiai išlieka tokie patys?

Visų pirma, verta paminėti, kad erotikos tema populiariojoje literatūroje tampa vis svarbesnė, romanuose, įtempto siužeto knygose atsiranda vis daugiau atvirų scenų, kuriose detaliai aprašoma veikėjų patirtis, kuri gali būti ir itin šokiruojanti. Vienas iš pavyzdžių – E.L. James „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ prieš beveik 2 metus iš anglų kalbos išversta knyga, pasaulyje sukėlusi ažiotažą, nepraranda populiarumo mūsų šalyje. Yra išleista visa šios serijos trilogija, kurioje pagrindinė veikėja susiduria su netikėtomis, šokiruojančiomis psichoseksualinėmis problemomis ir jų sprendimu miegamajame.

Tačiau tokio tipo literatūra išskirtinai priskiriama moterų pomėgiams ir nebyliai yra laikoma nevyrišku reikalu. Tačiau tokiu atveju atskirtis tarp lyčių tampa dar didesnė, nors juos sieja santykiai bei bendri norai. Žinoma, moterys jautresnės ir lengviau įsijaučia į aistringus romanų vingius, bet vyrai taip pat galėtų neatsisakyti progos praplėsti akiratį ir sužinoti, kuo domisi jų mylimosios.

Priešinga situacija vyrauja su erotiniais žurnalais. Iš užsienio kalbų verčiamų mėnesinių leidinių įvairovė taip pat gali nustebinti. Tradiciškai moterys vertina juos neigiamai, nors dažnai net nėra atsivertusios panašaus leidinio. Stereotipai, kaip ir dėl erotinių knygų, sukuria sieną tarp vyrų ir moterų, todėl suprasti vienas kito poreikius tampa nebeįmanoma. Tokių drastiškų paskatų vedini „Rimi Latvija“ parduotuvių tinklo vadovai prieš kelis metus buvo nusprendę uždrausti erotinių žurnalų prekybą. Leidėjų asociacija pasipiktinusi įvertino tai, kaip cenzūrą.

Kuomet pornografijos pramonė patiria didžiausią pakilimą, erotinė spauda atrodo ne toks ir kaltas būdas poreikiams patenkinti. Be to, seksualumas yra neatsiejama žmogaus, o ypač sėkmingų santykių dalis, todėl ignoruoti šios temos nepatartina. Atvirkščiai, erotiniai skaitiniai gali padėti suprasti save, partnerį ir vesti į harmoningus santykius.